Nieuws

 

 

 

Gemeentebelangen komt naar u toe!
De campagnecaravan staat de komende tijd op de volgende plaatsen:

1 maart Wijhe bij de markt
3 maart Wesepe
4 maart Olst op de markt
11 maart Olst op de markt
12 maart Wijhe bij de Langstraat

Zien we u daar?

 

Voor veel mensen is de rol en positie van een wethouder niet duidelijk, daarom leggen we het graag even uit.

We beginnen met een voorbeeld

Stel je voor partij-X heeft een wethouder geleverd. Deze partij-X is fel tegenstander van het laten bouwen van een pretpark bij een dorp in de gemeente. De andere 6 partijen in de gemeenteraad zijn wel voor. In dat geval besluit de meerderheid (1 tegen, 6 voor) van de gemeenteraad dat de betreffende wethouder de opdracht krijgt om de bouw mogelijk te maken.

Zijn of haar ‘eigen’ partij-X is en blijft tegen, maar het is niet ‘hun’ wethouder en de wethouder voert gewoon zijn taken uit zoals hij de opdracht heeft gekregen vanuit de gemeenteraad.

Veel mensen denken dan misschien dat het door de wethouder van partij-X komt dat het pretpark wordt gebouwd, maar dat is dus een misverstand. Het omgekeerde kan natuurlijk ook.

Wat houdt het in als een partij een wethouder levert?

Olst-Wijhe heeft 3 wethouders, met allemaal hun eigen taakgebied of portefeuille. Ze zijn voor de periode 2022-2026 voorgedragen vanuit het CDA, Gemeentebelangen Olst-Wijhe en de VVD. Waarna  de gemeenteraad ze vervolgens heeft gekozen. Een wethouder zit niet in de gemeenteraad maar is onderdeel van het college van B&W (burgemeester en wethouders).

Waarom voert een wethouder de taken soms anders uit dan dat zijn/haar partij heeft beloofd?

De wethouders staan allemaal boven de partijen, ze voeren namelijk uit wat de Gemeenteraad van hun verlangt. De wethouders in Olst-Wijhe zijn er voor alle zeven partijen, het is een misverstand te denken dat ze specifiek voor hun eigen partij hun taken uitvoeren.

Dus een wethouder is onafhankelijk?

Ja, hij/zij handelt puur in opdracht van de gemeenteraad en niet in opdracht van zijn/haar partij of een eigen agenda. De gemeenteraad controleert het college en dus ook de wethouders.

Uiteraard mag een wethouder wel meedenken over b.v. het verkiezingsprogramma of op campagne gaan voor de verkiezingen, maar tot en met de verkiezingen is en blijft de wethouder gehouden aan het uitvoeren van de opdrachten van de gemeenteraad.

 

De uitleg hierboven is kort en zeker niet uitputtend. Meer informatie over wethouders kan gevonden worden op de volgende websites:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/gemeenten/wethouders

 https://www.wolderwijd-juristen.nl/actueel/Wat_is_het_verschil_tussen_een_gemeenteraadslid_en_een_wethouder%7C

 https://www.denederlandsegrondwet.nl/id/vic0jpynt8yw/wethouder

 https://prodemos.nl/kennis-en-debat/publicaties/informatie-over-politiek/de-gemeente/de-organisatie/

 https://nl.wikipedia.org/wiki/Dualisme

 

 

Design by Gemeentebelangen Olst-Wijhe
©2021

Privacy Policy